Tips en trucs
Een High Tea is voor Theefeestje een beleving. Het is een leuke manier om van iedere bijeenkomst een feestje te maken. Een High Tea op een feestje verbindt mensen en staat garant voor gezelligheid. Dit kun je bereiken door lekkere gerechten te bereiden, maar ook door de gerechten mooi te presenteren.
De Tea’s zijn ontstaan in het midden van de vorige eeuw. Hertogin Anna van Bedford nam in 1840 het initiatief. De lunch werd in die dagen vroeger geserveerd dan voorheen en het diner juist later. De uren tussen de lunch en diner duurden Anna van Bedford te lang. Zij kreeg rond vier uur telkens zo’n dizzy en hongerig gevoel, dat zij op een dag al haar moed bij elkaar raapte en een blad met thee, sandwiches en cake op haar kamer liet brengen. Anna van Bedford raakte zo verknocht aan deze gewoonte dat zij er ook als er vriendinnen op bezoek kwamen aan toegaf. De afternoon tea werd snel populair. Ook koningin Victoria was heel gecharmeerd van de afternoon tea. In gezellige theekransjes wisselden de dames boven hun schaaltjes met cake heel discreet de opwindendste roddels uit. De gastvrouw zat achter de theetafel waarop een prachtig zilver theeservies pronkte.

Tips en trucs
- Bij de Engelse High Tea maak je kleine gerechten. Het idee is dat gasten meer proeven van kleine gerechtjes. En kleine gerechtjes presenteren ook beter.
- Zorg voor een goede balans tussen zoete en hartige gerechten. Tijdens de High Tea presenteer je de gerechten apart. Dus de hartige gerechten bij elkaar en de zoete gerechten bij elkaar.
- Een high tea begin je met hartige gerechten. En daarna de zoete gerechten. Je gasten kunnen meer eten op als je eerst met het hartige deel begint. Je kunt alle gerechten wel op dezelfde tijd presenteren.
- Voor een high tea met een groep <12 heb je ongeveer 3-4 hartige gerechten nodig en 3 zoete gerechten.
- Heb je een grote groep van >12 personen, maak dan wel meer verschillende soorten gerechten, maar niet van alle gerechten maak je voor 12 personen. Zorg dat je niet te veel maakt, iedereen eet namelijk niet alle gerechten. De recepten kun je ook halveren.
- Apple Crumble is ook goed te maken met bijvoorbeeld aardbeien of ander seizoensfruit.
- In het receptenboekje staan oventemperaturen en tijden die voor elke oven wel kunnen verschillen. Een oven moet je echt leren kennen. Houd je gerechten dus altijd in de gaten, verkort eventueel de baktijd of pas de temperatuur aan.
- Poedersuiker doet wonderen bij de presentatie van je gerechten: strooi bijvoorbeeld poedersuiker over je scones of Apple Rumble en het ziet er gelijk leuk uit. Als je poedersuiker mengt met een theelepel maïzena, smelt de poedersuiker niet en blijft het mooi tijdens de hele High Tea.
- Het gebruik van eigeel doet je gerechten mooier kleuren, zoals bij scones en bladerdeeghapjes.
- Maak gebruik van bestaande ingrediënten bij het afmaken van je gerechten. Alles is in principe zelf te maken, maar gebruik maken van kant en klare banketbakkersroom, lemoncurd, etc. bespaart je veel tijd. En het is net zo lekker.
- Alle recepten kun je ook klein maken. Kleine quiches bijvoorbeeld in een muffinvorm. Deze zijn sneller gaar in de oven. En ook de Apple Crumble kun je eenvoudig in kleinere bakjes maken
- Gebruik ook kleine lekkernijen als aanvulling op je eigen gerechten. Soesjes, bonbons, kleine koekjes op een etagère ogen prachtig en zijn een makkelijke aanvulling.
- Maak in een receptenkeuze een combinatie van zowel gerechten die in de oven moeten als gerechten die niet in de oven hoeven. De niet-oven gerechten kun je de dag zelf bereiden. De oven gerechten kun je heel goed eerder bereiden en invriezen. Je verdeelt hierdoor de werkdruk op de dag zelf.
- Bladerdeeg: in de recepten wordt veel bladerdeeg gebruikt. Alle bladerdeeg bewerk je met de plakrand naar boven. Dat is waar de folie op het bladerdeeg zit. Leg dus de folie aan de bovenkant, hierdoor is het veel beter bewerkbaar. Haal het bladerdeeg pas uit de vriezer voordat je het bewerkt. Laat het op je werkblad ontdooien. Gebruik overigens altijd bladerdeeg zonder roomboter. Dat is minder vet en het resultaat is beter.
- Thee: Je kunt natuurlijk allerlei soorten thee gebruiken, maar ook hierbij geldt: presentatie. Zorg in ieder geval voor voldoende variatie en laten gasten ook eens iets proeven dat ze nog niet kennen. Ook de thee tijdens de High Tea verbindt. Zorg voor heet water en laat je gasten zelf hun eigen theesoort kiezen. Echte richtlijnen zijn er niet, maar op een Engelse High Tea kan de Earl Grey eigenlijk niet ontbreken. Losse thee kun je in mooie bakjes presenteren. En hiervoor theefilters gebruiken. Thee in zakjes kun je in mooie mandjes presenteren.
